Koronavirüs: Politikacılar Dedikodu Yaparken İşçiler Acı Çekiyor – CNT-AIT

Fransa’da örgütlü CNT-AIT Sağlık Çalışanları’nın 6 Mart 2020 tarihli yazısı

Bugüne kadar, 2009 yılında H1N1 ile olanlardan farklı olarak, pek çok sağlık çalışanı, hastaları tedavi etmek için gerekli olan FFP2 maskelerimizi almadık. Devletin bu çok ihtiyaç duyulan tedbirin rezervlerini oluşturmak için iki ayı varken, hiçbir şey yapmadığı anlaşılıyor. Bir pratisyen şöyle açıklıyor: “Hastalarımızla el sıkışmak yeterli değil, bu bizi hava yoluyla kontaminasyondan koruyamayacak. FFP2 maskelerinin yetersizliğinin hızla bakıcıların karantinaya alınması ile beraber, bakıcı yetersizliğine yol açabileceği anlaşılmalıdır. “ Görünen, bütçeyle ilgili tercihler yapıldı; bir yandan devletin zirveler, toplantılar ve hatta insanları yönlendirmek ve aldatmak için tasarlanmış bir Devlet Ulusal Güvenlik Konseyi için yeterli bütçesi varken, öte yandan devlet sağlık çalışanlarını korumasız bırakıyor.

FFP2 MASKESİ AÇIĞI ve #KORONAVİRÜS SALGINININ 3. AŞAMASI

Geçen Cumartesi belirttiğimiz gibi, işçilerin korunması için gerekli stoklar mevcut değil, Sağlık Bakanları Buzyn ve Veran bize yalan söylediler ve hala yalan söylüyorlar. Dağıtılacak birkaç milyon maske, kontaminasyona karşı koruma sağlamayan cerrahi maskelerdir. 3. Aşamaya geçiş, koronavirüs hastalarının hastaneden çıkartılmasını ifade ediyor ve bu şehre doğru yayılmaları anlamına geliyor. Doktorlar ve hemşireler aşırı bulaşıcı hastalarla korunmasız çalışmak zorunda kalacaklar, hastaları tedavi etmeyi reddetme hakkı onlar için etik olarak imkansız.
Kurumları yöneten, işe yaramaz oldukları kadar saçma olan standartları belirleyen politikacılara söyleyecek tek bir sözümüz var: Piçler! Öte yandan, stoklar Sarı Yeleklere binlerce defa karşı kullanılan plastik mermi ve gaz bombalarıyla dolu… 16 Haziran 2019’da Fransız hükümeti, 2020’nin başlarında teslim edilmek üzere eylemlere karşı kullanılacak 25 milyon saldırı tüfeği fişeği ve 40.000 gaz bombası siparişi vermek için yeterli zamanı harcayabildi. Belli ki, devletin toplumla öncelikleri aynı değil. Toplu taşımada, hipermarketlerde vb. işlerde çalışanlar, iş verenlerinden ellerini yıkamak için ücretlerinden kesinti yapılmaksızın molalar verilmesini, gerekirse dezenfektan jel ve uygun maskeler temin edilmesini talep etmeli, aksi taktirde çalışmayı durdurmalılar.

İŞ DURDURMA HAKKI

Kolektif veya bireysel koruyucu ekipmanın bulunmaması halinde, çalışanların iş durdurma hakları bulunmaktadır: Fransız iş kanununun L4131-1 maddesi, “İşçi, hayatı veya sağlığı için ciddi ve yakın bir tehlike arz ettiğine ve koruma sistemlerinde herhangi bir kusur bulunduğuna inanması için makul gerekçelere sahip olduğu herhangi bir çalışma durumuna işvereni derhal uyarır. [Tehlike oluşturan] böyle bir durumdan uzaklaşabilir.
İşveren, uzaklaşma hakkından yararlanan işçiden, özellikle kusurlu bir koruma sisteminden kaynaklanan ciddi ve yakın bir tehlikenin devam ettiği bir çalışma durumunda faaliyetine devam etmesini isteyemez. “

CNT-AIT Sağlık Çalışanları

Kaynak: #Coronavırus: Whıle Polıtıcıans Chıtchat, Workers Are Sufferıng!

Çeviri: Yeryüzü Postası

http://www.yeryuzupostasi.org/2020/03/13/koronavirus-politikacilar-dedikodu-yaparken-isciler-zarar-goruyor-cnt-ait/

Laisser un commentaire